Beste dashcam (Test 2023)

Laatst bijgewerkt: juni 2024

Dashcam test: wat is de beste koop?

Wil je ook graag een dashcam installeren in jouw auto, maar weet je niet precies wat de beste dashcam is? Dan helpen we jou graag op weg met onze top 5. Dashcams zijn tegenwoordig razend populair. Een dashcam kan door de voorruit zien en kan daardoor snelheden meten, locaties traceren, filmen en ook gesprekken opnemen in de auto.

Steeds meer verzekeraars hechten ook veel waarden aan een dashcam omdat op die manier goed kan bekeken worden wat er precies is gebeurd in het geval van een ongeluk. Een andere reden om een dashcam te nemen is omdat je graag jouw roadtrip wilt vastleggen. Dashcams werken beter dan een GoPro camera en daarom is het een mooie toevoeging aan jouw videomateriaal.

Wil jij ook een dashcam hebben? Bekijk dan eens welke bij ons het beste uit de dashcam test zijn gekomen!

1. iON 1040 dashcam

iON 1040 Full HD dashcam met GPS en Looprecording is de perfecte getuige! Hij legt alles wat er op de weg voor de auto gebeurd prachtig vast. Maakt mooie beelden maar biedt tevens videobewijs in het geval van een ongeval of aanrijding. Uitgerust met automati… [lees de volledige beschrijving]

Onze beoordeling: 5/5
5/5

2. AZDome M10 Pro 4K Touch

De AZDome M10 Pro 4K Touch is het nieuwste topmodel van AZDome. Hij filmt met haarscherpe 4K resolutie, heeft Wifi en GPS ingebouwd en is eenvoudig te bedienen met het heldere 3.0 inch OLED Touchscreen scherm. De interface is erg gebruiksvr… [lees de volledige beschrijving]

Onze beoordeling: 4.9/5
4.9/5

3. Nextbase 522GW Quad HD

De Nextbase 522GW Quad HD Dashcam heeft altijd op beeld wat er op de weg gebeurt. Het polarisatiefilter vermindert de schittering en weerspiegeling. De dashcam is Click & Go te installeren en je navigeert eenvoudig door het menu. De parkeerm… [lees de volledige beschrijving]

Onze beoordeling: 4,8/5
4.8/5

4. Xiamoi 70 Mai dashcam

De Xiaomi 70 Mai is een superhandige en compacte dashcam met wifi functie om bestanden eenvoudig te downloaden en het menu te bedienen. De Xiaomi 70 Mai filmt met scherpe 1080p FullHD videokwaliteit door het gebruik va… [lees de volledige beschrijving]

Onze beoordeling: 4,6/5
4.6/5

5. Kenwood DRW-A601W

De KENWOOD DRV-A601W is het paradepaardje van de KENWOOD dashcams. Deze fantastische dashcam filmt met haarscherpe 4K beeldkwaliteit, heeft Wifi en GPS ingebouwd en er is de mogelijkheid om de Quad HD KCA-R200 achter camera aan te slu… [lees de volledige beschrijving]

Onze beoordeling: 4,5/5
4.5/5

1. iON 1040 dashcam

Met zijn Full HD camera worden alle opgenomen beelden in een enorm hoge beeldkwaliteit opgenomen. Daarnaast legt deze dashcam zowel kleine als grote incidenten vast. Ook heeft de iON 1040 dashcam een 2.7 inch LED scherm.

Uit onze dashcam test blijkt dat hij een kijkhoek heeft van wel 135 graden. Hierdoor heeft de dashcam een optimaal zicht. Als je de dashcam wilt gebruiken voor een roadtrip, dan is dit absoluut de beste dashcam.

Daarnaast blijkt uit de dashcam test dat deze dashcam ook een ingebouwde G-sensor heeft, hierdoor kan de camera automatisch beelden opslaan. Dit gebeurt dan wanneer er onverwachts een andere beweging wordt gemaakt.

Ook heeft deze dashcam een Ingebouwde GPS. Deze GPS registreert snelheid en locatie in videobestanden. Ideaal bij het indienen van verzekeringsclaims.

Een laatste handige functie van deze dashcam is dat hij ook foto’s kan maken en beschikt over een microfoon. Een fotofunctie kan bijvoorbeeld handig zijn als bewijsstuk, vlak na een ongeluk. Deze eigenschappen maakt de iON 1040 de beste dashcam van dit moment.

Verkrijgbaar bij:

Onze beoordeling: 4,9/5
4.9/5

Pluspunten

Minpunten

2. AZDome M10 Pro 4K Touch dashcam

Aan het zoeken naar een goede dashcam? Dan is de de AZDome M10 Pro 4K Touch een uitstekende keuze. Deze beste dashcam heeft ontzettend veel functies, waardoor je eigenlijk alles wel met deze dashcam kunt doen.

De functies die deze dashcam heeft zijn onder andere: een helder scherm (3.9 inch), touchscreen, wifi, GPS, SOS-sensor en een Nederlandstalig menu. Deze dashcam filmt in 4K waardoor de beelden van een ongekend goede kwaliteit zijn. Ook kan deze dashcam prima in het donker filmen.

Heb je moeite met parkeren? Ook dan is deze dashcam een goede oplossing voor jou. Hij kan namelijk verschillende bewegingen opmerken waardoor je veilig kunt parkeren.

Wil je ook een achter camera hebben? Dan kun je de AZDome M10 Pro 4K Touch uitbreiden met een achter camera. Deze filmt niet in 4K, maar heeft nog wel een hele goede kwaliteit.

De kijkhoek van deze dashcam is ontzettend groot. Met zijn 150 graden kan jouw camera onwijs veel opnemen terwijl je van jouw reis aan het genieten bent. Deze voordelen maken de AZDome M10 Pro 4K Touch een van de beste dashcams van dit moment. Deze dashcam is door de ANWB in 2020 verkozen tot beste dashcam onder €200.

Verkrijgbaar bij:

Onze beoordeling: 4,9/5
4.9/5

Pluspunten

Minpunten

3. Nextbase 522GW Quad HD dashcam

Deze dashcam is één van de favorieten bij de roadtrippers onder ons. Deze camera werkt namelijk ontzettend goed als je jouw roadtrip op een mooi en simpele manier wilt vastleggen.

De beeldkwaliteit van deze camera is heel erg goed en met zijn felle kleuren worden jouw herinneringen alleen maar mooier vastgelegd. Ook blijkt uit deze dashcam test dat deze camera een ingebouwde wifi heeft, waardoor je gemakkelijk jouw opgenomen beelden naar jouw smartphone kunt overbrengen.

Wanneer je de Nextbase 522GW aanschaft, krijg je ook standaard een achter camera meegeleverd. Deze is ook eenvoudig te installeren en kan jou helpen met parkeren en bewegingen rondom de auto te detecteren. Wil je de dashcam niet in de auto laten als je eruit stapt? Dan kun je de dashcam gemakkelijk losmaken met één klik en de volgende keer weer eenvoudig bevestigen.

Deze dashcam heeft een view van maar liefst 140 graden waardoor ook de dingen die op de rijbanen naast jou gebeuren gemakkelijk worden opgenomen. Uit onze dashcam test blijkt dat de Nextbase 522GW een ontzettende goede keus is voor iedereen.

Verkrijgbaar bij:

Onze beoordeling: 4,8/5
4.8/5

Pluspunten

Minpunten

4. Xiamoi 70 Mai dashcam

Deze dashcam is ietwat prijziger dan sommige andere bovenstaande dashcam, maar hij heeft wel echte alle functies waar je maar van kunt dromen. Met zijn prachtige 4K-kwaliteit worden alle beelden eenvoudig en ontzettend mooi opgenomen. Dit is heel erg fijn als je bijvoorbeeld jouw roadtrip op een leuke en makkelijke manier wilt vastleggen.

Daarnaast heeft deze goede dashcam ook een ingebouwde GPS en wifi, waardoor je gemakkelijk met deze dashcam overweg kunt. Deze dashcam wordt helemaal compleet geleverd, waardoor je hem eenvoudig kunt installeren in de auto. De zuignap is zelfklevend.

Wil je ook een achter camera hebben? Dan kun je voor een paar tientjes extra, ook een mooie achter camera erbij krijgen. Hierdoor heb je ook een goede camera die een parkeerstand heeft, waardoor parkeren vanaf nu gewoon een eitje wordt.

In de dashcamera kun je gewoon een Micro SD kaart doen, waardoor jouw beelden eenvoudig worden opgeslagen. Net als de meeste modellen is de Xiamoi 70 Mai voorzien van looprecording, waardoor de opnames in fragmenten van 60 seconden worden opgeslagen. Wanneer de SD kaart vol is worden de oudste fragmenten automatisch overschreven.

Verkrijgbaar bij:

Onze beoordeling: 4,6/5
4.6/5

Pluspunten

Minpunten

5. Kenwood DRW-A601W

Of je nou overdag in het zonnetje rijdt, of ’s avonds in weer en wind: deze camera legt het allemaal zonder enkel probleem vast. De Xiamoi 70 Mai dashcam is een ontzettende goede camera die ook nog eens voor een goede prijs wordt verkocht. Daardoor komt deze dashcam ontzettend goed uit de dashcam test.

Met zijn 1080p Full HD camera kan hij de beelden ontzettend goed opnemen. Ook heeft hij een ingebouwde G-sensor waardoor hij gemakkelijk vreemde bewegingen kan detecteren.

Je kunt deze dashcam ook verbinden met een wifi-app waardoor je altijd alle gegevens gemakkelijk op jouw telefoon kunt zien. Op die manier kan je dus makkelijk de mooie beelden die je hebt geschoten van jouw dashcam op jouw telefoon zetten.

Wil je de dashcam bedienen, maar ben je aan het autorijden? Dan kun je de dashcam gewoon bedienen via spraak. Dat is nog eens handig! Dan kun je veilig jouw handen aan het stuur houden en doet de dashcam gewoon zijn werkt.

Verkrijgbaar bij:

Onze beoordeling: 4,5/5
4.5/5

Pluspunten

Minpunten

Wat is de beste dashcam van 2021?

Uit onze dashcam test blijkt dat er ontzettend veel goede dashcams op de markt zijn. De één heeft nog een mooiere beeldkwaliteit dan de ander en de dashcams komen met hele uiteenlopende functies.

Wat nou de beste dashcam voor jou is, ligt helemaal aan jouw wensen. Met onderstaande vragen kun je een stapje dichterbij komen om te kiezen welke dashcam nou het beste voor jou is:

  • Wil ik mijn dashcam voornamelijk gebruiken voor het filmen van mijn roadtrip of voor de veiligheid?
  • Moet mijn dashcam ook een achter camera hebben?
  • Moet mijn dashcam ook een parkeerstand hebben?
  • Moet mijn dashcam wifi en GPS hebben?
  • Moet mijn dashcam eenvoudig te installeren en demonteren zijn?

Als je antwoord geeft op bovenstaande vragen, dan kom je er achter wat de prioriteiten zijn voor jouw dashcam. Op die manier kan je dus de beste dashcam voor jou vinden.

Dashcamera review

Wij hebben verschillende dashcams getest en hebben op die manier deze top 5 kunnen samenstellen. Wij hopen dat hier ook een dashcam voor jou bij zit en dat je gemakkelijker de beste dashcam van dit moment kunt vinden. Voor elke dashcam in onze top 5 hebben we een review geschreven. Wij hopen consumenten hiermee te adviseren, waardoor de aanschaf van een goede dashcam gemakkelijker maakt.

beste dashcam

Veelgestelde vragen

Wat is looprecording?

Bijna alle dashcams zijn voorzien van de functie looprecording. Dat wil zeggen dat wanneer de SD kaart vol zit de oudste fragmenten worden overschreven door nieuwe video fragmenten. Op deze manier raakt de SD kaart nooit vol. Wanneer je schade hebt gereden en de dashcam beelden voor je verzekeringsclaim wilt gebruiken, dan is het van belang om de beelden zo snel mogelijk van de camera af te halen.

Wat is de funtie van de G-sensor?

De meeste dashcams hebben een ingebouwde G-sensor. Deze sensor zorgt ervoor dat de camera meteen begint te filmen wanneer er een rare beweging wordt gemaakt tijdens het autorijden.

Waarom kiezen voor een dashcam met parkeermodus?

Een dashcam met parkeermodus zorgt ervoor dat je je auto overal zonder zorgen kunt parkeren.  Op het moment dat de auto geparkeerd staat, dan gaat de parkeermodus automatisch aan. Tijdens deze modus wordt iedere beweging rondom de auto vastgelegd. Zo worden inbrekers of vandalen vastgelegd. 

Wat is de beste dashcam van 2024?

Benieuwd naar de beste dashcam van dit jaar? Wij hebben hierboven de vijf beste voor je op een rijtje gezet. Hopelijk hebben wij het vinden van de beste koop op deze manier een stuk gemakkelijker voor je gemaakt.

Heb ik een dashcam nodig?

Vraag jij jezelf af: waarom heb ik een dash cam nodig? De belangrijkste reden voor veel autorijders in Nederland is voor het indienen van een verzekeringsclaim. Bij een ongeluk is het altijd lastig om te bepalen wie schuldig is. Een dashcam legt alles vast, waardoor de verzekering gemakkelijker kan bepalen wie schuldig is. Ook erg handig als iemand doorrijdt na een aanrijding of als er geen ooggetuigen zijn.